Waterplanten

Het voorjaar is de tijd om uw vijver een handje te helpen met het opstarten na een winterseizoen. Het benodigde onderhoud in het voorjaar is niet veelomvattend, maar toch is het verstandig om enkele zaken te controleren en uit te voeren om weer een heel seizoen van een mooie, gezonde en probleemloze vijver in uw tuin te kunnen genieten.

Wacht niet te lang met het onderhoud van de vijver en begin ermee zodra de vorstperiode definitief voorbij is. U hoeft zich echter niet te haasten want het voorjaarsonderhoud kunt u uitvoeren van maart t/m mei. Het voorjaarsonderhoud aan uw vijver kent een aantal aandachtspunten

1. Onderhoud aan de waterplanten

2. Controleren en bijstellen van de waterkwaliteit

3. Voorkomen en bestrijden van draadalgen en groen water

In het voorjaar komt de groei van de waterplanten weer op gang. Dit is belangrijk is voor een gezonde, mooie en heldere vijver.

Na de vorstperiode maakt u een inspectierondje langs uw vijverplanten. Dode en afgestorven planten(delen) kunt u meteen verwijderen, te groot geworden planten kunt u delen. Ook kunt u de vijvermandjes van nieuwe vijveraarde voorzien en opnieuw afdekken met bijvoorbeeld schoon grind.

Uiteraard kunt u ook bekijken of en waar u eventueel nieuwe planten wilt plaatsen. Jaarsveld heeft een ruim assortiment vijverplanten en adviseren u graag welke plant het beste in uw vijver past.

Na een lange winter is het vaak slecht gesteld met de waterkwaliteit van uw vijver. Dit kan komen door veel regenval, geen of een slechte bacteriologische werking, te weinig toevoeging van zuurstof of door een periode met ijs op de vijver. De zuurgraad of PH-waarde van het water is dan vaak niet meer optimaal en in sommige gevallen zelfs kritiek hoog.
Dit zorgt ervoor dat het biologische evenwicht van uw vijver moeizaam is of helemaal niet op gang komt. Belangrijk is om dit zo snel mogelijk in orde te maken, zodat u weer kunt genieten van uw vijver.

Zowel draad- als zweefalgen (zij zorgen voor het groen water) zijn de concurrenten van waterplanten als het gaat om opname van voedingsstoffen en zonlicht. Het vervelende aan algen in de vijver is dat ze veel minder veeleisend zijn dan uw waterplanten. Ze groeien in kouder water en kunnen minder zonlicht hebben dan de planten. Met name draadalgen beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien, veel eerder dan de vijverplanten. De algen belemmeren de ontwikkeling van de waterplanten ernstig. Daarom is het van belang om de algenvorming te voorkomen. Dit kunt u onder andere doen door maërl koraalalgenkalk in uw vijver te strooien, dit is snel zuur neutraliserend en bevat mineralen en sporenelementen.